. . .

Tuesday, 29 November 2011

Cara membuat border / frame didalam entry

Salam tengahari semua..hari ni nak berkongsi dengan korang semua cara membuat border didalam entry (ada shadow)... lbih kurang macam blocquote punya kotak @ frame...Contoh macam kat bawah ni.


Cuma bezanya kita boleh buat frame berbeza warna atau bentuk dalam setiap entry yang di post. Border ni paling sesuai untuk meletak atau menyusun gambar didalam entry supaya nampak lebih kemas dan teratur..

Nak cuba...
Jom layan tuto ni sekejap... (^_^).

Copy kod dibawah dan paste ditempat yang korang rasa patut nak letak...
yang pastinye dalam entry atau dlm Add Gaget HTML...

<center><div style="-moz-border-radius: 10px 10px 10px 10px; -moz-box-shadow: 10px 10px 20px; -webkit-box-shadow: 10px 10px 20px; background: none repeat scroll 0% 0%  #ffffff; border: 3px solid #FF54A7; margin-left: 15px; margin-right: 15px; padding: 5px; width: 465px;"> PERKATAAN @ GAMBAR</div></center>


Tukar #ffffff untuk pilihan warna background , #FF54A7 untuk pilih warna border dan width ialah kelebaran frame/border... Untuk memilih warna senang saja buka dashboard , klik design, pilih Template Designer .. Tak perlu tekan apply, hanya untuk pilih warna (nasihat untuk newbew jew tau...)

Tukar ruangan  dan PERKATAAN @ GAMBAR dengan ayat atau gambar yang nak dimasukkan dalam frame tersebut... Cara susun gambar boleh tengok kat SINI


Okey..Selamat mencuba....(^_^)

Kredit for Mummy Pinky






6 8 juta memberi pandangan dan pendapat:

✿Dear Yayah✿ said...

waaaa..dtg belog akak ni boleh tau mcm2..hehe..;)

hoyahadis said...

✿Dear Yayah✿ : he..he..sikit2 je nak kongsi..

norlia ghani said...

cun dah blog akak ni. hehe :PP

Alieza Dayasari said...

waaa... nice info...
satu kelainan.. tutorial yg baik..
singgah di sini..
moga dpt tingkatkan $$ blog...
shring is caring.

hoyahadis said...

norlia ghani : memule akk tkejut.. wah norliana ghani datang jengok blog picisan ini..hu..hu.. bese je blog ni..msih byk perlu diprbaiki.. yg pnting duit tk sudi lg msuk blog akk nih..he..he..

hoyahadis said...

Alieza Dayasari : thanks.. $$ masuk.. mmg itu yg diimpikan.. insyaalah..aamin..(^_^)

"ku menatap dalam kelam, tiada yang bisa ku lihat, selain hanya nama-Mu Ya Allah......Esok ataukah nanti, ampuni semua salahku, lindungi aku dari segala fitnah. Kau tempatku meminta, kau beriku bahagia, jadikan aku selamanya..hamba-Mu yang selalu bertakwa. Ampuniku Ya Allah, yang sering melupakan-Mu, saat Kau limpahkan kurnia-Mu, dalam sunyi aku bersujud......pada-MU"