. . .

Tuesday, 29 November 2011

Cara menyusun gambar menjadi lebih teratur didalam entry

Salam semua... dan hapi blogging... da lama tak buat tutorial.. Malam ni nak buat tuto cara susun gambar menjadi lebih kemas dan teratur seperti tajuk diatas...(^_^)

Biasanye blogger menggunakan cara ni untuk menyusun banner koleksi banner , tapi kalau suke post gambar banyak-banyak korang boleh guna tuto ni.

Contoh gambar seperti dibawah

Copy kod dibawah ni dalam post korang dan sebelum paste pastikan ia dalam "mode" edit HTML. Tapi sebelum tu uploud gamabr terlebih dahulu baru buka mode edit Html.

<div style="float: left;">
 KOD GAMBAR
</div>
<div style="float: left;">
KOD GAMBAR
</div>
<div style="float: left;">
KOD GAMBAR
<div style="clear: both;">
</div>


Kalau nak tambah gambar tambah saja kod kat bawah ni..

</div>
<div style=”float: left;”>
KOD GAMBAR

Pastikan ia berakhir dengan kod


<div style="clear: both;">
<div>

Kalau gambar turun kebawah juga  bermakna ukuran melebihi ruang.Ubah saiz gambar pada kod.Kalau tak ada pada kod kena tambah seperti dibawah.Perhatikan juga pada kod kadang kadang dah ada(kena periksa jgn ada kod lebih

<a href="http://4.bp.blogspot.com/-WI5S2N3Izag/TtTi1uJkJII/AAAAAAAABEQ/C3ChKHEzDTU/s1600/si+comel.jpg" imageanchor="1" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"><img border="0" height="70" src="http://4.bp.blogspot.com/-WI5S2N3Izag/TtTi1uJkJII/AAAAAAAABEQ/C3ChKHEzDTU/s200/si+comel.jpg" width="100" /></a></div>

Agak rumit sikit..tapi try and eror menyebabkan kita semakin serasi dengan coding HTML...he..he..serasi gitew..

Okey..selamat mencuba,da berjaya nanti senyum macam ni ------------> (^_^)

Kredit untuk yahaya8527

0 8 juta memberi pandangan dan pendapat:

"ku menatap dalam kelam, tiada yang bisa ku lihat, selain hanya nama-Mu Ya Allah......Esok ataukah nanti, ampuni semua salahku, lindungi aku dari segala fitnah. Kau tempatku meminta, kau beriku bahagia, jadikan aku selamanya..hamba-Mu yang selalu bertakwa. Ampuniku Ya Allah, yang sering melupakan-Mu, saat Kau limpahkan kurnia-Mu, dalam sunyi aku bersujud......pada-MU"