. . .

Thursday, 31 March 2011

Resepi : Ayam percik

Hari ni mood makan meluap-luap...teringin pulak nak post resepi...sebenarnye lame da nak publish..Tapi akibat gambar tak berapa nak cantik jadi aku perap dulu kat folder buat pekasam.Da pikir habis ni.Selepas mengedit gambar ni sebaik mungkin akhirnya aku post jugak..biar lah tak cantik pun kan...janji resepi boleh membuat anda terliur bila melihatnye... 
jom cuba...sila beri tunjuk ajar jika ada kesilapan..he..he..
(Resepi ni juga sebenarnya perminataan dari  Eja (Kiawai cute) ...hu..hu..tapi lame bebenor akak mengeposnye....hu..hu.)


Bahan penting (^_^) :
1/2 ekor ayam (potong dua)

Kuah Percik :
*1 sudu kecil jinta manis
*1 sudu kecil ketumbar
*1 biji bawang besar (ikut suka)
*3 ulas bawang putih
*1 cm inci halia
*15-20 biji cili kering (ikut suka)
*2 cm kunyit / 1 sudu kecil serbuk kunyit
*7 batang serai (5 untuk kuah,dua untuk percik)
1 keping asam keping 
1 cawan air
1 1/2 cawan santan
Garam dan gula secukup rasa

Mula memasak :
- Blend semua bahan bertanda (*)..
-Dah siap ambil 1 senduk untuk perap ayam (perap selama 1-2jam biar serasi : ayam dan rempah)
-Panaskan kuali,masukkan santan dan sedikit air,campurkan bahan kisar yang selebihnye dan masak dengan api perlahan.
-Kemudian masukkan gula ,garam dan asam keping.
-Kacau selalu untuk mengelakkan kuah menjadi berketul-ketul atau bergumpal
-Masak hingga kuah menjadi pekat.
-Dah siap untuk kuah...(^_^)

Seterusnya :
-Bakar ayam diatas bara api (arang).Nak bakar guna oven pun boleh...(^_^)
-Ambil sedikit kuah yang dah masak buh dalam mangkuk kecil bersama 2 batang serai yang dititik untuk dipercikkan pada ayam.
-Bila ayam da hampir masak percikkan kuah percik tadi dan balik-balikkan ayam beberapa kali.(setiap ayam diterbalikkan percikkan kuah percik dengan serai ye..).
- Agak da masak dan menarik rupa parasnye bolehla angkat dan letak dalam pinggan.
-Tuang baki kuah percik keatas ayam tadi...sedia untuk makan panas...nyum-nyum..sedapnye


Selamat mencuba.....(>_^)

19 8 juta memberi pandangan dan pendapat:

EJA said...

haha..thanks kak sebab ajar cara2 buat aym percik..eja memang nak buat.tapi tunggu balik sabah..nak bagi mak and ayh rasa..disabah aym percik takda..eja siap copy paste lagi resipe ni dalm words..hihi..senang nak rujuk nanti.eja pernah makan aym percik dekat johor..aym percik tu ada kuah kacang..

hoyahadis said...

Eja : yang ni resepi ayam percik kelantan..ade satu lagi resepi ayam
percik..biase jumpe kat pasar malam..tringin jgk nak buat...nti lau da buat akak post kt belob ye..(^_^)

tipah said...

huuu. laparr kak tengok makanan ni. bile nak bagi kite sikit? hihi

hoyahadis said...

tipah : da abisla..hu..hu..nti lau masak lg akak bg kat dalam mimpi ye..ha..ha..

Matika said...

huuuu sedap..
buat kn untuk mamat satu akak..he3

hoyahadis said...

Matika : hu..hu..camne ye..akak post kat mimpilah ye..(^_^)

Firdaus Kasim said...

alamak! tiba2 air liur sy meleleh.. hehe

Ini bukan April fool ok
Ubi kentang berbentuk manusia bogel

hoyahadis said...

la..ini betul-betul terjadi ke..ha..ha..

mayra aish♥ said...

sedap neyh :DD
leyh cuba wat weekend nie (>_^)
hehehe

hoyahadis said...

mayra aish♥ : selamat mencube ye Mayra..(^_^)

kay_are said...

dari susah2 taip resipi, baik masak betul2 pastu send kat seksyen 8 shah alam lagi best =P

hoyahadis said...

ha..ha..baik Key_are ambik resepi ni dan masak sendiri..lagi best..tak pasal-pasal nti bole pulak jadi chef ayam percik..terharu gitu..hu..hu..(^_^)

hoyahadis said...

ha..ha..baik Key_are ambik resepi ni dan masak sendiri..lagi best..tak pasal-pasal nti bole pulak jadi chef ayam percik..terharu gitu..hu..hu..(^_^)

Firdaus Kasim said...

kak, npe kt sidebar blog nie x de iklan nuffnang? akak dah ikuti kan tutorial cara pasang iklan nuffnag kt blog saya?

hoyahadis said...

haah.akak da bace.pastu akak buat yang kat atas heider ngan bawah entry.tapi sebelum tu akak da buat iklan style terapung kat blah kiri tu..hu..hu..yang tu tak di kira sidebar ye..

Firdaus Kasim said...

ha ok la tue kak.. nuffnang lagi suka kalo iklan terapung nie.. hehe

hoya hadis said...

oo..ye ke..klau camtu mudah-mudahan nuffnang laju-laju bagi duet kat akak nti...amin...
amin kan sekali ye..he..he..

EJA said...

kak..aym percik ni kena perap ker?kalau perap nak brapa lama?

hoya hadis said...

haah..Eja perap lebih kurang 1 hingga 2 jam..lebih lame perap lagi sedap rasa ayamtu...setengah orang perap semalaman..bau nye pun lebih wangi..(^_^)selamat mencube..he..he..

"ku menatap dalam kelam, tiada yang bisa ku lihat, selain hanya nama-Mu Ya Allah......Esok ataukah nanti, ampuni semua salahku, lindungi aku dari segala fitnah. Kau tempatku meminta, kau beriku bahagia, jadikan aku selamanya..hamba-Mu yang selalu bertakwa. Ampuniku Ya Allah, yang sering melupakan-Mu, saat Kau limpahkan kurnia-Mu, dalam sunyi aku bersujud......pada-MU"