. . .

Monday, 26 December 2011

Cara letak fan page / facebook like box ke dalam blog

Salam blogger.. jom bertutorial.. he..he..tutorial ni mungkin semua orang dah tahu..tapi tapi ape salahnya kalau aku juga berkongsi kat blog ni kan..


Fungsi Facebook like box ialah untuk meningkatkan visitor , kerana semakin ramai orang mengklik fanpage kita semakin banyak link url blog kita di halaman facebook mereka..Secara tak langsung boleh menigkatkan visitor di blog kita..

Okey jom kite mulakan..

Login ke akaun facebook
Kemudian klik link url dibawah ini
https://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like-box/
*link diatas terletak di halaman fan page dengan perkataan "bermula"


Isi pada ruangan yang dibulat kan (warna kelabu) mengikut pilihan korang..
*kelebaran - adjust nombor tidak melebihi kelebaran sidebar
*border colour - tukar kod warna html mengikut kesukaan (kod warna boleh cari dalam blog korang , tak perlu bersusah payah pergi ke website lain untuk mencari kod warna.. caranya pergi ke dashboard - deign - template designer dan pilih advance..
*show stream - tick right - untuk mempamerkan gambar profil fanpage
*show header - tick right untuk mempamerkan header.

Dah siap.. Klik get code untuk mendapatkan kod yang telah disetting...
Pilih iFrame untuk mengambil kod korang.



Step terakhir pergi ke dashboard - design - page eliment , macam biasa add gaget dan pilih html javascript..
Letak kod tadi kedalam ruang kosong yang disediakan...

Save dan lihat hasilnye...

Selamat mencuba dan hepi blogging...(^_^)



.

8 8 juta memberi pandangan dan pendapat:

✿Dear Yayah✿ said...

thanks kak. memang ain cari tutorial ni :)

hoyahadis said...

same2 ain..selamat mencuba..(^_^)

✿Dear Yayah✿ said...

thanks kak ^^

sy baru nk try buat ni..heh

hoyahadis said...

same2 ain..(^_^)

Dwen Rasid said...

Terima kasih, baru tahu cam ne nak buat... terima kasih ya

cik sweety said...

alhamdulillah, menjadi ! :)

Zira Luv 2ne1 said...

nk edit blog camane erk... maklumlah.. org baru dri dunia blog :)

Raudzah Z said...

Thanks so much..Finally I did it!!!

"ku menatap dalam kelam, tiada yang bisa ku lihat, selain hanya nama-Mu Ya Allah......Esok ataukah nanti, ampuni semua salahku, lindungi aku dari segala fitnah. Kau tempatku meminta, kau beriku bahagia, jadikan aku selamanya..hamba-Mu yang selalu bertakwa. Ampuniku Ya Allah, yang sering melupakan-Mu, saat Kau limpahkan kurnia-Mu, dalam sunyi aku bersujud......pada-MU"