. . .

Saturday, 5 November 2011

Cara letak background pada setiap entry

Tutorial ni memang ade sedikit kelainan, tapi ramai dah yang buat sebenarnya... Background ni juga boleh menggantikan post blocquote.

Bezanya kita boleh guna background berlainan pada setiap entry atau pada setiap perkataan yang kita nak highlight supaya orang yg baca entry kita boleh membaca dan memahami dengan jelas apa yang kita nak sampaikan..eceh..contohnya la kan , macam kat bawah ni...



     Tiada jalan singkat untuk kita sampai ke sesuatu destinasi yang sememangnya jauh. 
Perjalanan tetap melibatkan langkah demi langkah dan tingkat demi tingkat.

      Belajar dari pengalaman adalah guru yang paling baik. 
Jatuh pada lubang yang sama adalah suatu kebodohan.




Tiada jalan singkat untuk kita sampai ke sesuatu destinasi yang sememangnya jauh. 
Perjalanan tetap melibatkan langkah demi langkah dan tingkat demi tingkat.



  kredit kata-kata hikmah : anizyn.blogspot.com



O.k tak..nak buat banyak-banyak background pun boleh..ha..ha.. nak lebih cantik bergantung pada kreativiti masing-masing sebenarnye...

Kat bawah ni kod untuk letak background macam kat atas....

<div style="background:url(Link gambar disini) no-repeat;">
Taip segala entri untuk blog anda disini.
</div>
Untuk gambar kecik, buang saje  no-repeat.Letak link gambar pada tulisan berwarna oren.Korang boleh taip apa saja entry pada tulisan berwarna ungu...dan mesti berakhir dengan </div>.

pastikan semasa cod ini di paste,new post 'dalam keadaan html' bukan 'compose' - ini untuk mengelakkan code warna di copy sekali.

Selamat mencuba...(^_^)

9 8 juta memberi pandangan dan pendapat:

MaMa AiNi said...

assalam HH..thanks ya..nice info !!..

miss wh0 said...

nnt nak try gune...hehehcantek blog..n follow awak..

hoyahadis said...

@MaMa AiNi
welcome..!!..(^__^)

hoyahadis said...

@miss wh0
terima kasih..cubelah..bole mengkiutkn blog..he..he..(^__^)

bobiedanbad said...

Thanks dah lama cari pasal tutorial ni hehehehe :)

hoyahadis said...

@bobiedanbad
welcome..same-same kite mencantikkn blog ye..hee.

czueka said...

nice info :) sy follow cni..visit mine k :)

hoyahadis said...

@czueka
thanks..(^_^)

IBU AQIL said...

follow sini...

"ku menatap dalam kelam, tiada yang bisa ku lihat, selain hanya nama-Mu Ya Allah......Esok ataukah nanti, ampuni semua salahku, lindungi aku dari segala fitnah. Kau tempatku meminta, kau beriku bahagia, jadikan aku selamanya..hamba-Mu yang selalu bertakwa. Ampuniku Ya Allah, yang sering melupakan-Mu, saat Kau limpahkan kurnia-Mu, dalam sunyi aku bersujud......pada-MU"