. . .

Saturday, 2 July 2011

Cara membuat header transparent menggunakan photoshop

Assalamualaikum...hari ni terasa nak buat tuto lagi..(^_^).Tutorial kali ini cara membuat header transparent seperti biasa aku menggunakan software kegemaran aku tak lain tak bukan photoshop...tp selepas format photoshop ku kurang menarik,sekarang ni aku menggunakan photoshop berbulu ayam...huaaaa..!!!...klu sebelum ni aku guna CS3 tapi sekarang aku guna CS berbulu ayam... sesiapa yang biasa dengan photoshop mesti tahu.Cs berbulu ayam edisi pertama @ kedua photoshop.Banyak kekurangan sikit, tapi apa nak buat..kalau dapat yang terbaru alangkah bagus.Jom sambung balik tutorial..

1)Untuk menukar heider blog kena pastikan saiz header template blog masing-masing. Pergi ke Dashboard > Layout > Edit HTML tekan Ctrl+F dan type #header.


 Width untuk kelebaran dan height untuk ketinggian header.

2)Buka perisian photoshop. Pergi ke menu File > New dan pilih saiz untuk header. Pilih transparent pada Background Contenst. Saiz boleh buat sama atau lebih sikit dari header asal tapi pastikan tidak melebihi saiz template. Untuk melihat saiz template Pergi ke Dashboard > Layout > Edit HTML tekan Ctrl+F dan type #outer-wrapper {.Seperti biasa width adalah fungsi kelebaran.


3)Sebelum tu crop gambar terpilih untuk header,cara mengcrop gambar boleh lihat di sini atau pergi ke menu File > Open dan pilih stock gambar yang korang dah crop.Untuk mengcrop gambar korang boleh guna Pen Tool (P) , Magic Wand Tool (W) dan yang paling mencabar bagi aku (tp mungkin paling mudah bagi orang lain) Lasso Tool (L).Double klik pada layer sebelum mengcrop gambar,akan keluar n pop out New Layer klik saja "OK".



Magic Wand Tool (W) tool paling mudah untuk mengcrop tapi pada gambar yang pernah di edit ataupun gambar yang diambil menggunakan teknik "Blur".
4)Dah siap mengcrop pindahkan gambar  crop ke kertas transparent (tak tau nak sebut ape) yg korang buat mula2 tadi.Untuk pindahkan gambar crop klik Move Tool (V) dan tarik ke kertas transparent.Adjust gambar mengikut kesesuaian.



Adjust gambar crop menggunakan  Move Tool (V).Dah siap klik pada mana tool,akan keluar pop out "Apply the transform" pilih "Apply".

5)Kalau nak tambah tulisan boleh type sendiri menggunakan Horizontal Type Tool (T) dan gunakan blending option untuk mencantikkan tulisan,caranya right klik pada layer Text dan pilih blending option.Adjust text korang menjadi lebih menarik.Cara membuat blending option boleh klik link ini Cara membuat tulisan berkaca (teks glasses) dan Cara Membuat text berminyak Lihat contoh cara mendapatkan text menarik disini.


Sekian..wassalam..selamat mencuba..hu..hu..semoga tutorial ini serba sedikit dapat membantu impian korang untuk membuat header cantik2..(^_^)

 Klik pada gambar untuk tumbesaran gambar

2 8 juta memberi pandangan dan pendapat:

dwaty said...

ADA CARA LAIN RUPANYA... jejak sini...

hoyahadis said...

@dwaty banyak cara sebenarnye..(^_^)

"ku menatap dalam kelam, tiada yang bisa ku lihat, selain hanya nama-Mu Ya Allah......Esok ataukah nanti, ampuni semua salahku, lindungi aku dari segala fitnah. Kau tempatku meminta, kau beriku bahagia, jadikan aku selamanya..hamba-Mu yang selalu bertakwa. Ampuniku Ya Allah, yang sering melupakan-Mu, saat Kau limpahkan kurnia-Mu, dalam sunyi aku bersujud......pada-MU"