. . .

Saturday, 18 June 2011

Tutorial Photoshop : Membuat Text Berkaca (teks glasses) dengan photoshop

Assalamualaikum semua...jom kita tuto lagi..nampaknya aku semakin gian membuat tutorial photoshop...he..he..Tapi diingatkan hanya untuk sesiapa yg baru ingin mengenali apa itu photoshop...Bagi sesiapa yg dah mahir sila beli tunjuk ajar ye...

Tutorial kali ini berkaitan text juga...kalau sebelum ni aku buat tuto berkaitan tulisan @ text berminyak...hari ini aku akan buat tutorial berkaitan teks berkaca pula...seperti gambar dibawah ini..



Jom kita mulakan..seperti biasa buka software photoshop.Kalau korang belum download font yang menarik, sila download terlebih dahulu atau guna saja font yang sedia ada dalam format window...

Langkah pertama,
Pilih background yang sesuai dalam stock korang pilih menu > open..Saiz gambar lebih kutang 800x600 - 500x400..Jika saiz background besar text akan menjadi kecik.Tapi text tu boleh dibesarkan diakhir step nanti menggunakan Move Tool (V).

Langkah kedua,
Pilih Horizontal Type Tool (T) di side tepi menu photoshop untuk menaip text..Selepas korang taip satu huruf secara auto akan bertambah satu layer "T" (layer kedua).Taip apa saja perkataan yang korang suka...(^_^)



Langkah ketiga,
Right klik pada layer text dan pilih blending options...Setting aturan seperti gambar-gambar di bawah.









 klik pada gambar untuk tumbesaran...

Dah siap klik o.k dan lihatah hasilnya...
*Kalau nak tukar jenis tulisan (boleh lihat dibahagian menu sebelah atas) sebelum tu double klik pada layer tekt...
*Kalau tulisan agak kecil dan korang nak besarkan pilih Move Tool (V) pada menu photoshop dibahagian tepi sebelum tu klik pada text,dan korang boleh adjust dengan Move Tool (V).

Semoga berjaya...

26 8 juta memberi pandangan dan pendapat:

cik azeya said...

peh akak, semakin mahir menggunakan photoshop. :)

Woofer Storm said...

nak buat header guna photoshop,smpai skg ni tak lepas2..ermmm

Mohd Yusuf said...

sy pun baru belajar guna photoshop skit2...selalu guna blending option tu je kalau nk bagi tulisan cantik...ha3

CT NoArIzAh ArIs said...

Tima kasih sudi sggh blog sy.. sy follow kamu bgs blog ni ada info psl photoshop senang nk tambah ilmu :)

khairul akmal azman said...

wah.minat photoshop k..
kay minat paint je..
xde basic edit2 pic pun

cucu umie said...

haishhh...ayie mint juga lol photoshop but tak thu pon nk bt yg berkaca nie..hehe thnkx for the info.. tmbh ilmu lagi..

hyemynameisrasyid said...

thnks for the tutorial~

-Alahai~

ZIPPO MILLER said...

wah....ade tutorial la...nampaknye selalu la Zippo masuk blog ni hahah

Miecyber said...

Tips yang cool....

Kereta masa hadapan

hoyahadis said...

@cik azeyahe..he..skit-skit je..tgh beljar2 lg ni..

hoyahadis said...

@Woofer Storm takpe,bole cube lg..try and error..lame2 terror..hu..hu..

hoyahadis said...

@Mohd Yusuf haah..mmg tulisan akan lbih cun guna blending option.. pening jgk guna benda tu..minat pnya psal,akhirnya brjaya jgk memahami step nye..

hoyahadis said...

@CT NoArIzAh ArIs terima kasih..singgah selalu ye..(^_^)

hoyahadis said...

@khairul akmal azman tryla..mmg best..(^_^)

hoyahadis said...

@cucu umie ikut je tuto ni..kompem jd..he..he..

hoyahadis said...

@hyemynameisrasyid welcome..(^_^)

hoyahadis said...

@ZIPPO MILLER boleh boleh..hu..hu.. dialu-alukan..(^_^)

hoyahadis said...

@Miecyber yeah..cool planet..he..he..

apik pehe said...

hehe..apik ni pon kurang mahir dalam adobe photoshop

Firdaus Kasim said...

akak seorang designer ek? pandai x design kad raya di blogshop sy? safiraprinting.blogspot.com

hoyahadis said...

@apik pehe takpe..belajar skit2 lame mahir..(^_^)

hoyahadis said...

@Firdaus Kasim designner..terkezut den..tawaran menarik tu..he..he..akk pun bru beljr.skit2 boleh la..(^_^)takpun akk cube buat satu sampel dulu boleh..

Mohd Nor Quiyyum said...

x reti laaaaaa hehe

cik azeya said...

akak, kite dah pandai gune brushes! hehehe.

hoyahadis said...

@Mohd Nor Quiyyum takpe..pelan2 cuba..mesti best punye..

hoyahadis said...

@cik azeya wah..tahniah..best kan..hu..hu..lepas ni azeya buat pulak brushes sendiri,guna nama sendiri..bertambah2 bestnye..he..he..

"ku menatap dalam kelam, tiada yang bisa ku lihat, selain hanya nama-Mu Ya Allah......Esok ataukah nanti, ampuni semua salahku, lindungi aku dari segala fitnah. Kau tempatku meminta, kau beriku bahagia, jadikan aku selamanya..hamba-Mu yang selalu bertakwa. Ampuniku Ya Allah, yang sering melupakan-Mu, saat Kau limpahkan kurnia-Mu, dalam sunyi aku bersujud......pada-MU"