. . .

Friday, 17 June 2011

Cara membuat tulisan @ text menarik dengan photoshop tanpa perlu melukis

Salam jumaat...semoga hari ini korang semua berbahagia hendaknya...heee..Mood rajin menaip entry,tp idea kosong pulak..mukadimah tak panjang...he..he..jom kita belajar membuat text menarik macam gambar kat bawah ni...



Sebelum mula mendesign download terlebih dahulu font dalam carian google.Bederet pilihan untuk korang akan keluar,sampai pening nak pilih mana satu...Taip saja "free font" atau "free cute font" atau "free download doodle font" dan macam-macam perkataan lagi asalkan berkaitan "free font".
Jangan lupa taip free kalau tak korang terpaksa buat credit card untuk pay pal langganan...hu..hu..lebih baik cari yang free sahaja okey...terbalik2 pun takpe inchik.google mesti faham punye..kui..kui..

Kalau nak dapat carian yang banyak kena la taip dalam bahasa mat saleh,sebab diorang ni memang rajin buat benda-benda pelik dan kadang-kadang tak terjangka dek akal.

Ini antara contoh laman web yang menyediakan free font...
www.addictivefonts.com-calligraphy
www.addictivefonts.com-best-free-fonts-deviantart
www.psdeluxe.com50-free-graffiti-fonts-for-urban-artworks

Laman web dibawah ni untuk font yang agak kiut miut...he..he..sesuai lagi untuk para ibu yang masih bersikap kebudak-budakan seperti aku ni...kiut tau..tak caye klik untuk download key...
www.abstractfonts.com-cartoon
www.fontspace.com-doodles
www.addictivefonts.com-funny-kids

Selepas download korang cari dimana letaknya fail download korang.Biasanya akan tersimpan secara auto di fail "C > Download".Selalunya fail tersedia dalam fail "Winrar.

Seperti biasa right klik pada fail winrar dan pilih "extrak to...",kemudian akan keluar satu fail buka fail tu dan jeng-jeng..tu la font korang..

b
              Langkah seterusnya install font,right klik pada font dan pilih install...


          
Da siap...buka perisian photoshop dan korang boleh menaip dengan tulisan baru yang menarik...seperti contoh diatas...

Selamat mencuba....

8 8 juta memberi pandangan dan pendapat:

mayra aish♥ said...

mayra pown suka download font2 yg comel2 neyh :D hehehe

hoyahadis said...

mayra aish♥ : ha..ha..best kan...(^_^)

cik azeya said...

suke jugak. tapi buat photoshop pandai sikit sikit je. dah try dah kak, jarang menjadi. T_T

Mohd Yusuf said...

sy pun selalu jgk download...tapi sy download kat font2u. ha3

hoyahadis said...

@cik azeya he..he..takpe try and error lame2 pndai la..bole buat tuto pulak..hu..hu..

hoyahadis said...

@Mohd Yusuf font2u..info baru ni..he..he..nk try jugklah

ಇ miharu ಇ said...

wah boleh di coba ne :)
semoga bisa ..
visit and follow me back ya http://ciachiaa.blogspot.com/ thanks

hoyahadis said...

miharu : thanks visit sini..(^_^)

"ku menatap dalam kelam, tiada yang bisa ku lihat, selain hanya nama-Mu Ya Allah......Esok ataukah nanti, ampuni semua salahku, lindungi aku dari segala fitnah. Kau tempatku meminta, kau beriku bahagia, jadikan aku selamanya..hamba-Mu yang selalu bertakwa. Ampuniku Ya Allah, yang sering melupakan-Mu, saat Kau limpahkan kurnia-Mu, dalam sunyi aku bersujud......pada-MU"