. . .

Wednesday, 13 April 2011

Tips kebahagiaan rumah tangga (disayangi suami)

Assalamualaikum semua....hu..hu..pagi-pagi aku menaip entry.Orang kata kalau berpagi-pagi ni murah rezeki.Otak pun sedikit cerah.takdelah aku merepek dalam entry ni.Tak percaya...Jom baca sampai habis...

Kali ni aku nak bagi tips kebahagiaan rumah tangga dan disayangi suami...opss amaran keras tips ni hanya untuk orang sudah yang sudah berkahwin sahaja ye.Hurm...aku bukan lah seorang yang hebat nak bagi motivasi di pagi hari ni...

Tapi tips ni di beri oleh seorang lelaki veteran yang sememangnya telah bergelar suami.Lelaki ni aku panggil pakcik la kan.Pak cik ni aku kenal masa bujang dulu tapi dah bertunang...Aku kenal Pak cik ni dalam bas.Masa tu aku dalam perjalanan balik dari kampung ke Shah Alam.Pak cik memperkenalkan diri.Beliau seorang kastam dan berkahwin dengan seorang isteri yang penyayang bernama Norliah.Beliau mempunyai empat orang anak tapi semuanya lelaki.Pak cik kata dia suka ambik anak angkat perempuan sebab dia teringin dapat anak perempuan.Pak Cik offer kat aku jadi anak angkat dia.Aku pun cakap "boleh je pak cik...."hu..hu...dalam bersembang tu lah pak cik bagi petua dan nasihat...
  • Dah kawin nanti jaga suami elok-elok ye...jaga makan minum dia...jaga keperluan dia...
  • Bila suami pergi kerja tunggu dia depan pintu dan bersalam dengan dia...Bagi senyuman dan doakan kesejateraan dia...Doakan semoga murah rezeki suami.
  • Bila suami balik dari kerja tunggu dia depan pintu dengan senyuman.Kalau boleh sediakan segelas air kosong (pun takpe) untuk suami...
  • Terima seadanya apa yang suami beli (nafkah makan pakai) jangan marah atau merajuk jika tak berkenan atau tak suka...Jangan lupa ucapkan terima kasih pada suami.
  • Masakkan untuk suami jangan biar dia makan kat kedai.Air tangan isteri lebih berkat dan pengikat kasih sayang...
  • Bila suami makan wajib temankan dia walaupun kamu tak makan.
  • Hormati suami,jangan sekali-kali mengherdik dan menuding jari kat suami,suami pantang kalau isteri tak hormat,terus hilang rasa sayang dan datang pulak perasaan benci atau menyampah,suami kahwin lain baru tau....hu..hu...sadis yang ini..
  • Bila suami ada masaalah tanya dengan cara yang elok,orang lelaki jarang bercerita masaalah mereka (lebih suka pendam...sebab tu orang lelaki ramai yang sakit, jantung...kesian...hu..hu..)
  • Bertolak ansur dalam hubungan perkahwinan...jangan gaduh-gaduh dengan suami.
Hurm...tu la yang aku ingat pesan pak cik...pak cik kata macam tulah Makcik Norliah buat kat pak cik.Pak cik kata tak pernah jumpa perempuan sebaik Makcik Norliah....romantik pak cik ni...Ooops lupa pulak...nama pak cik ni Baharudin.

Tapi yang aku sedih sangat-sangat aku tak berhubung dah dengan pak cik.Pertemuan kami berakhir di steyen bas.Pak cik bagi no telefon suruh aku telefon balik.Tapi kenapa ntah aku asyik terlupa sampailah nombor telefon pak cik hilang.Teruk betul sampai sekarang aku menyesal....Walauapapun pak cik,ilmu yang pak cik bagi sangat bermanfaat.Saya akan ingat pesan pak cik sampai bila-bila.Terima kasih pada pak cik.....semoga dapat jumpa balik pak cik tak kisahlah kat dunia ni ataupun kat akhirat nanti..hu..hu..sedih pulak....

*Kalau anda rasa tips ini bermanfaat silalah share..hu..hu..diizinkan sama sekali untuk kebaikan...

6 8 juta memberi pandangan dan pendapat:

Zyash said...

Wah...menarik ne...leh praktikkan nanti...Tapi kene tggu kawen dulu...huhu

cik azeya said...

tak sabar nak kawen. hee ;D

hoyahadis said...

Zyash : betul Zyash..tunggu kawen dulu ye..hu..hu..

hoyahadis said...

cik azeya : sabar tau..akan tiba masanya nti..ngeee..(^_^)

amny said...

pesanan tuk amni pada masa depan..ehhehe^^

hoyahadis said...

amny : bagus tau amny..sebab tips ni dari seorang lelaki jugak..he..he..(^__^)

"ku menatap dalam kelam, tiada yang bisa ku lihat, selain hanya nama-Mu Ya Allah......Esok ataukah nanti, ampuni semua salahku, lindungi aku dari segala fitnah. Kau tempatku meminta, kau beriku bahagia, jadikan aku selamanya..hamba-Mu yang selalu bertakwa. Ampuniku Ya Allah, yang sering melupakan-Mu, saat Kau limpahkan kurnia-Mu, dalam sunyi aku bersujud......pada-MU"