. . .

Monday, 4 April 2011

Tips Lajukan Broadband

Hari ini aku dapat belajar sedikit ilmu berkaitan broadband...Ape yang aku belajar...???hu..hu...seperti tajuk di atas "Tips untuk lajukan broadband".Ok ke tajuk tu..jika ada cadangan bolehla aku tukar tajuk yang lebih sesuai...(^_^)

Adela sedikit perubahan setelah buat tips ni walaupun tak berdesup macam roket tapi ia tetap memuaskan,daripada ia bergerak malu-malu seperti kura-kura...kan tak best langsung.Terutamanya untuk untuk para blogger.Sedikit tensen dengan keadaan itu...

sebelum

 selepas

Nak tahu siapa yang bagi tips ni beliau ialah inchik firdauskasim.Memang tak kedekut ilmu dia ni tau...Nak tahu lagi tips-tips menarik klik laju-laju ke link beliau yang dah bertukar domain menjadi firdauskasim.com.Ha..ha..jangan segan-segan bertanya pasti akan dijawap soalan anda dengan lajunya...

okey nak tahu apa tipsnya sila baca dengan teliti dan penuh perihatin tips di bawah ni ye....
  • sebelum online connect dulu broadband..
  • klik butang start menu taip huruf  CMD
  • akan keluar kotak hitam taip ipconfig/all dah taip tekan enter
  • untuk melihat no ip anda boleh klik di sini
  • cari IP  adress salin ke notepad
  • scroll ke bawah cari perkataan user 
  • taip ping no IP  (ping dan no IP jarakkan)contohnya ping 12.123.12.123  taip selepas user tekan enter jika ada perubahan (bertambah tulisan berkaitan ping tadi) bermakna misi anda sudah berjaya...(^_^)
  • jangkah tutup kotak hitam biarkan ia berada didesktop atau minimize kan kotak hitam tu selagi anda masih online....
*(PERHATIAN : IP BROADBAND INI SENTIASA BERUBAH-UBAH MENGIKUT TEMPAT, MASA DAN KEADAAN. JADI, SETIAP KALI ANDA SAMBUNG BROADBAND ANDA, ANDA KENA PASTIKAN IP ANDA DAHULU)

*Anda perlu setting seperti step diatas setiap kali nak menggunakan broadband
p/s : sila beri tunjuk ajar jika ada sebarang kesilapan... (^_^)

8 8 juta memberi pandangan dan pendapat:

tipah said...

bagus kak ae ? nak try gakk. tapi tak sempat nak buatt. huhu

hoyahadis said...

cubela try..hu..hu..berbaloi-baloi...(^_^)
kurang sudah ketensenanku..

kay_are said...

x gne broadband pun.. tapi ape pun tips yang bergune untuk dikongsi =)

bunga said...

oo..leh cuba t kat umah..sebb line bunga mmg selalu slow..

Firdaus Kasim said...

wah.. penat sy ajar.. x bg kredit ke blog sy pun.. hehe.. x pe la kak.. sy ikhlas..

mcmana dgn follower? dah ok?

hoyahadis said...

kay_are : oo..ye..ke..tkpe da ade kemajuan nampaknye sebab tk guna broadband..hu..hu..(^_^)

hoyahadis said...

bunga : key tu..cubela..laju tau...lepas tu bole nyanyi lagu buai laju2..

hoyahadis said...

Firdaus Kasim : la..Firz..jangan majuk pulak..kan akk dah selit entry ngan sape akk belajar siap letak link Firz kat 3 perkataan.. hu..hu..(^_^)
meh akk tunjuk..tuuu..ha..kat bawah gambar dan sebelum step yang akk taip tu...ha..ade kn..kn..aaa...ni musti kes tak bace habis ni...hu..hu..(^_^)
er..cume akak tak letak perkataan kredit je la..sory akk baru belajar(-_-")ape pun terima kasih sekali lagi kt Firz ye..

pasal follower tu akk brenti jap nk carik..pening..(^_^)

"ku menatap dalam kelam, tiada yang bisa ku lihat, selain hanya nama-Mu Ya Allah......Esok ataukah nanti, ampuni semua salahku, lindungi aku dari segala fitnah. Kau tempatku meminta, kau beriku bahagia, jadikan aku selamanya..hamba-Mu yang selalu bertakwa. Ampuniku Ya Allah, yang sering melupakan-Mu, saat Kau limpahkan kurnia-Mu, dalam sunyi aku bersujud......pada-MU"