. . .

Sunday, 17 February 2013

Tutorial blog : Cara printsreen penuh pada webpage

Hari ni pn hoyahadis nak shared cara printscreen keseluruhan web page.Selalunye kite gune printscreen yang ada pada keyboard atau guna snipping tool.Tapi software tu hanye print seluas desktop atau laptop je kan. Kali ni ape kata kite gune add on-s yang lebih best dan tak perlu nak printscreen bersambung - sambung.

Sebelem ni pernah tak dengar pasal screengrab.Tapi add on tu dh tak match dangan firefox yang terbaru.. Screengrab kalau tak silap mula diguna pda firefox 9 dan sekarang firefox telah diupdate kepada 15 eh...  screengrab tak di update dan hanye sesuai untuk firefox 9.


Tapi jangan risau (eceh) terkini ada add-ons terbaru iaitu ------>  Abduction! - Webpage Screenshots Screen Capture. Fungsi dan cara menggunakannya lebih kurang sama dengan Screengrab.

OOOPPPSS kejap..!! suspen je..hi..hi..add-ons ni hanye sesuai untuk browser firefox..

Step pertama seperti biasa mestila kena carik dan siasat dulu link add-ons tu..jeng..jeng..
klik link ni abduction. (memule kedekut nk kongsi..heh..he..) 


Step kedua klik button hijau tu ----> Add to firefox tunggu sekejap dalam 2 saat dan install...senang kan..



Tp kan (tak berape nk faham sebenarnye) mesti ade warning  macam gambar bawah ni...boleh memeletup ke komputer kalau ade virus masuk...??? tak..! tak..! jangan risau kalau korang ade antivirus yang diyakani macam karspesky atau sebagainya..dan yang penting pastikan ia selalu berupdate.....hee.

Langkah seterusnye restart firefox.Klu nak printscreen full webpage , right klik mouse dan pilih save page as image , klilk "select all (U)" pada bahagian atas dan save.

Kalau tak faham jugak cer tengok video pada link ni ye...

 http://youtu.be/vpnPvNShpWQ


.

2 8 juta memberi pandangan dan pendapat:

Khai Artzfar said...

hi 1st time datang sini,. oh ni ke orangnya yang design blog ena. cantik gilos! rasa nak dapatkan khidmat pulak hehehe

MY@R said...

terima kasih atas perkongsian yang diberikan..dari www.tepakku.com

"ku menatap dalam kelam, tiada yang bisa ku lihat, selain hanya nama-Mu Ya Allah......Esok ataukah nanti, ampuni semua salahku, lindungi aku dari segala fitnah. Kau tempatku meminta, kau beriku bahagia, jadikan aku selamanya..hamba-Mu yang selalu bertakwa. Ampuniku Ya Allah, yang sering melupakan-Mu, saat Kau limpahkan kurnia-Mu, dalam sunyi aku bersujud......pada-MU"