. . .

Friday, 30 December 2011

Fakta berkaitan bekam dan khasiat berbekam

Salam..entry untuk hari ini berkaitan perubatan cara tradisional.Berbekam adalah amalan sunah yang diwarisi turun temurun sejak dari zaman nabi kite Muhammad S.A.W.Banyak kebaikan dan kelebihan amalan berbekam.

Khasiat bekam
1) Boleh membersihkan darah dan meningkatkan aktiviti saraf tulang belakang.
2) Memperbaiki aliran pembuluh darah.
3) Menghilangkan kejang-kejang dan luka dalaman pada otot.
4) Bermanfaat bagi penderita asma,pneumonia dan angina pectoris.
5) Bermanfaat ketika mengalami pening,luka dalaman di bahagian kepala dan wajah,migrain dan sakit gigi.
6) Ketika mengalami berbagai jenis penyakit mata dan rabun.
7) Ketika mengalami gangguan rahim dan berhentinya menstruasi bagi wanita.
8) Ketika terkena sengal,sciatica dan tulang.
9) Untuk mengatasi gangguan tekanan darah dan arteriosclerosis.
10) Ketika mengalami sakit bahu,dada dan punggung.
11) Bermanfaat mengatasi kemalasan,kelesuan dan banyak tidur.
12) Bermanfaat mengatasi luka-luka,bisul,jerawat dan gatal-gatal kulit.
13) Bermanfaat mengatasi pericarditis dan (radang selaput jantung) dan nephritis (radang ginjal) yang parah.
14) Bermanfaat mengatasi keracunan.
15) Bermanfaat mengatasi luka-luka bernanah.
16) Membantu membuang angin dalam badan, Melegakan pernafasan dan sistem perkumuhan.
hparadix



Model - adik lelaki ku

 Titik - titik bekam



FAKTA MENGENAI RAWATAN BEKAM

Proses berbekam
Bekam darah dilakukan dengan melukai permukaan kulit menggunakan jarum tajam.Darah toksik dikeluarkan menggunakan alat pengamal bekam.
  • Proses mengeluarkan darah toksik adalah antara tiga hingga lima minit.
  • Darah toksik dikenal pasti berdasarkan warna merah pekat dan berbuih. 
  • Mereka yang berbekam dinasihat tidak mandi selama tiga jam selepas berbekam.
Waktu rawatan untuk bekam
  • Waktu paling sesuai dilakukan ketika pertengahan bulan islam kerana ketika ini, darah toksik sedang berhimpun. Bagaimanapun, bekam boleh dilakukan padabila-bila masa untuk tujuan mengubati penyakit. 
  • Mereka yang hendak mendapatkan rawatan bekam dinasihatkan tidak makan makanan berat antara dua hingga jam sebelum berbekam dan lebih baik berpuasa sebelum mendapatkan rawatan bekam. Peralatan Berbekam.
Peralatan berbekam
  • Alat-alat bekam pada zaman Nabi Muhammad, cawan atau mangkuk kaca digunakan untuk berbekam, manakala 
  • Orang Cina pada zaman kuno, menggunakan tanduk. 
  • Orang Eropah pada abad ke-18 menggunakan lintah untuk menghisap darah toksik dan kaedah ini masih digunakan di sesetengah tempat di Barat hingga sekarang.
  • Pengamal bekam moden menggunakan penggunaan alat seperti mangkuk, pisau pembedahan, bahan antiseptik dan memakai sarung tangan.

LARANGAN BAGI RAWATAN BEKAM

Tidak semua orang boleh berbekam kerana dikhuatiri boleh memudaratkan kesihatan. Mereka termasuk yang mempunyai masalah tekanan darah rendah, pesakit kudis,perempuan mengandung 3 bulan pertama,berpuasa,perempuan datang haid,masalah kulit yang serius atau dalam keadaan sangat letih.Antara anggota bahagian tubuh yang tidak boleh dibekam ialah mata, telinga, hidung, mulut, alat kelamin dan dubur. 

Antara anggota bahagian tubuh yang tidak boleh dibekam ialah mata, telinga, hidung, mulut, alat kelamin dan  dubur.

DALIL TENTANG RAWATAN BEKAM

Hadis Rasulullah S.A.W:"jika ada ubat yang dapat menyembuhkan penyakit, maka bekam juga dapat menyembuhkannya."HR Malik

أن النبي صلى الله عليه وسام احتجم وهو محرم صائم . رواه مسل“ Sesungguhnya Rasulullah SAW telah berbekam di dalam keadaan baginda berihram dan berpuasa. “-Riwayat Muslim dalam sesetengah tariq Hadis Syadad, itu berlaku pada zaman pembukaan Mekah sedangkan Ibn Abbas mendampingi baginda ketika Hajjatul Wida.

Hadith-hadith lain dia (Anas) berkata:

Telah bersabda Rasulullah SAW: “Tidaklah aku melewati sekelompok malaikat pada malam aku diisra`kan kecuali mereka berkata, Wahai Muhammad, suruhlah umatmu berbekam.”Riwayat Ibnu Majah (3479), Kitab Pengobatan, Bab Bekam.Disahihkan al-Albani dalam Shahih al-Jami` (II: 5671), dan Takhrij al-Misykat (4544).

Dari Ibnu ‘Abbas, bahwasanya Rasulullah s.a.w. telah bersabda: “Tidaklah aku melewati sekelompok malaikat pada malam aku diisra`kan kecuali tiap mereka berkata kepadaku, wajib bagimu wahai Muhammad untuk berbekam.”Riwayat Ibnu Majah (3477), Kitab Pengobatan, Bab Bekam.Disahihkan al-Albani dalam ash-Sahihah (V: 2263) dan Shahih al-Jami` (II: 5672).

Dari Said Ibnu Jabir dari Ibnu Abbas dari Nabi SAW "kesembuhan itu berada pada tiga hal, yaitu minum madu, sayatan pisau bekam dan sundutan dengan api (kay). Sesungguhnya aku melarang ummatku (berobat) dengan kay.”-Hadith Sahih Al Bukhari.
kredit duniaherbahpa

Bagi  sesiapa yang ingin mendapatkan rawatan tradisional dan bekam bolehla hubungi En.Ibnu Ismail (Hisham) ditalian : 0132053637





.

10 8 juta memberi pandangan dan pendapat:

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

sy lum pernah cuba lg berbekam nih..takut sakit

✿Dear Yayah✿ said...

wahhh..entri ni memang full infonye pasal bekam..terbaikkk kak :))

cerita best said...

NICE BLOG....pakjoe nk bg tau nie pakjoe ada byk lg tip blog yg nk bg kt tuan blog jemput siggah ke laman bl0g pakjoe jgn lpa tau sbb pakjoe dh follow

Fendy said...

suka pasal bekam...sebab pernah buat..ad migrain..

hoyahadis said...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty - saye pun tak pernah..tp teringin..:)

hoyahadis said...

✿Dear Yayah✿ - mekasih ain..senang orang nak rujuk nnti..he..he..

hoyahadis said...

cerita best - mekasih pakjoe..sudah lawat.

hoyahadis said...

Fendy - bagus fendy , bekam mmg terbaik untuk lelaki..keluarkan segala toksin yg ade dalam darah..:)

Ann Ishak said...

suami sangat nak sangat buat rawatan bekam ni tapi tak tau nak buat dekat mane...nanti nak suruh suami call no tu

hoyahadis said...

Ann Ishak : okey jgk..cer try call en.ibnu ismail..

"ku menatap dalam kelam, tiada yang bisa ku lihat, selain hanya nama-Mu Ya Allah......Esok ataukah nanti, ampuni semua salahku, lindungi aku dari segala fitnah. Kau tempatku meminta, kau beriku bahagia, jadikan aku selamanya..hamba-Mu yang selalu bertakwa. Ampuniku Ya Allah, yang sering melupakan-Mu, saat Kau limpahkan kurnia-Mu, dalam sunyi aku bersujud......pada-MU"