. . .

Thursday, 16 June 2011

Cara membuat cop sendiri (trade mark) pada gambar menggunakan photoshop brushes.

Salam semua...hari ni nak buat tutorial lagi...dengan tajuk cara membuat cop sendiri pada gambar menggunakan photoshop brushes...

Cara ini lebih selamat bila gambar yang korang hasilkan ada cop korang..he..he..kalau ada orang copy paste pun masih ada cop kita..suka tak hu..hu.

Senang sangat nak membuatnya...

Langkah pertama,
Mula-mula seperti biasa buka perisian photoshop terlebih dahulu...pilih gambar yang korang suka atau klik edit > new untuk buat yang baru..pilih saiz antara 400px X 300px @ 300px X 200px.Ataupun klu korang nak adjust gambar sedia ada pun boleh pilih menu Image > Image saiz.



Langkah kedua,
Pastikan gambar yang akan dijadikan brush berwarna hitam dan putih.Untuk menjadikannya hitam dan putih pilih menu Image > Adjusment > Desaturate.Kemudian pergi ke menu sekali lagi dan pilih Image > Adjusment > Levels.Adjust lebih kurang seperti gambar dibawah ni.


Gambar perlu dijadikan hitam dan putih kerana  hitam adalah berh dan putih adalah bahagian transparent.


Langkah ketiga,
Pilih menu Edit > Define Brush.Akan keluar satu kotak Bruh Name,Jika suka boleh ubah nama jika tak abaikan dan buat tak tahu je...kemudian klik O.K..



Langkah keempat,
Akhir sekali pilih Brush tool pada tool box Photoshop,dan lihatlah hasilnya brush yang korang buat tadi...buatlah banyak-banyak ikut kepuasan diri sendiri.Jangan lupa save bila sudah selesai.Nak save boleh tekan button dalam bulatan (gambar) dan pilih save.



Selamat mencuba....(^_^)

6 8 juta memberi pandangan dan pendapat:

baincardin said...

thank you for the info ")

azam said...

menariklah....salam singgah semula

mayra aish♥ said...

akak pandai lah bab2 photoshop neyh ;)
best nyew..nk try wat lah ;)

hoyahadis said...

baincardin : sama-sama...(^_^)

hoyahadis said...

azam : terima kasih..(^_^)

hoyahadis said...

mayra aish♥ : akk baru je berjinak-jinak..tp akk mmang suka sgt art..(^_^)

"ku menatap dalam kelam, tiada yang bisa ku lihat, selain hanya nama-Mu Ya Allah......Esok ataukah nanti, ampuni semua salahku, lindungi aku dari segala fitnah. Kau tempatku meminta, kau beriku bahagia, jadikan aku selamanya..hamba-Mu yang selalu bertakwa. Ampuniku Ya Allah, yang sering melupakan-Mu, saat Kau limpahkan kurnia-Mu, dalam sunyi aku bersujud......pada-MU"