. . .

Wednesday, 25 May 2011

Cara Menggunakan Photoshop Brushes

Assalamualaikum..salam sejahtera..Ape khabar semua......!!! chewah..macam nak berucap kat pentas pulak.. Hari ni baru terasa nak menaip..inipun da kena seru oleh Cik Azeya kat pesbuk..klu tak belum tentu rase malas tahap gaban ni membuatkan aku menaip entry ni..thanks buat beliau yang menyebabkan aku bersemangat balik mengupdate blog..ha..ha..akulah blogger paling teruk di dunia..update blog dua minggu sekali.Bila mood rajin sehari 2-3 entry aku post..Bila mood malas..tu dia hampir dua minggu aku tak update...nasib baik bukan dua bulan...adakah aku akan dipecat oleh blogspot...oh tidak aku sayang jugak kat blog ni..

Sebenarnya pengguna lappy usang aku ni ada tiga orang...Agak susah jugak bagi untuk aku mengupdate blog lebih-lebih lagi broadband sangat slow dan terlalu tenang.Kadang-kadang tengah syok menaip tiba-tiba lappy kesayangan aku ni merajuk pulak...!!! takde angin,ribut taufan,apatah lagi blackout,tiba-tiba je gelap...kalau da merajuk macam tu memang sungguh membuat ketensenan ku menjadi-jadi..tp nak buat macam mane dia pun reti penat jugak..oh lappy kasihan dikau..tak berhenti bekerja..

Panjang jugak aku melalut,macam dah lari tajuk je..melampau ni...okey..berbalik pada tajuk tadi jom kita belajar macammana nak menggunakan photoshop brushes takpun berus lukisan untuk photosop.. ha..ha.. bagi sesiapa yang lebih berpengetahuan bab ni bolehla beri tunjuk ajar jika ada kesilapan ye..he..he..aku pun budak baru belajar...

Mula-mula sekali download berus photoshop kat mane website atau blog,takpun boleh juga tengok kat sini dan klu nak lebih banyak taip saje kat goole search "free download photoshop brushes".Berderet pilihan untuk korang.Selepas download carik kat file C "download".Contoh seperti di bawah...

 Rigt klik file winrar pilih "extrak to....." 
Kemudian akan keluar satu file buka file tu dan 
tada...tula dia berus lukisan korang....right klik pada berus tu klik open.
Secara auto perisian photoshop akan terbuka.

Seterusnya cari  
"kotak simpanan berus" seperti contoh...

Buka kotak berus tadi dan korang boleh mula memberus atau mengecop...

Ha..inilah contohnye...Macam-macam jenis sebenarnya design photoshop brushes.
Senangkan tak perlu bersusah payah untuk melukis..hanya perlu cop sahaja.


11 8 juta memberi pandangan dan pendapat:

cik azeya said...

yes. kakak updet jugak akhirnya.

:)

kak, macam tu je ke buatnye. senang bebenor. nak try lah. tapi dah ade photoshop punye software. kne download jugak ke kak?

*banyak tanye. hehe

hoyahadis said...

cik azeya : ha..ha..tula nasib baik ade org tu bg semangat..
software photoshop tu basic die je..
klu nak lg syok guna photoshop kena dowload la brushes,gradient,texture, font..tp klu da pandai lukis sendiri tak perlu download kot..he..he..
brushes kat internet mcm2 jenis cam haiwan,bunga,pokok,bukit bukau, bentuk orang pun ade..banyak kan..ha..ha..selamat mendonlod

sizuka[Izzati] said...

nice info untuk org yg baru nak belajar photoshop :P

Heidi Shafiq said...

peh lawanye..

Fadzli Amir said...

Salam kenal...membalas kunjungan....aku memang suka pakai photoshop tapi tak berapa reti...so sekarang buleh start belajar...hehehe

cik azeya said...

ouhh. orite orite. time tade keje nanti nak download. lau tak faham, tanye akak ae. :)

hoyahadis said...

sizuka[Izzati] : betul tu....he..byk tutorial kat internet sebenarnya tp berbahasa english.

hoyahadis said...

Heidi Shafiq : terima kasih..(^_^)

hoyahadis said...

Fadzli Amir : takpela pelan2..puas hati edit guna photoshop..

hoyahadis said...

cik azeya : ha..ha..ok.nak donlod benda tu semua memang kena buat mse free..klu akk mula mendonlod memang tak ingat dunia.tak ingat nak makan dah..he..he..bole je lau nak tanye..(^_^)

kay_are said...

memang senang gne brushes ni.. macam2 gambar kite leh dapat semudah abc je kan.. hee

"ku menatap dalam kelam, tiada yang bisa ku lihat, selain hanya nama-Mu Ya Allah......Esok ataukah nanti, ampuni semua salahku, lindungi aku dari segala fitnah. Kau tempatku meminta, kau beriku bahagia, jadikan aku selamanya..hamba-Mu yang selalu bertakwa. Ampuniku Ya Allah, yang sering melupakan-Mu, saat Kau limpahkan kurnia-Mu, dalam sunyi aku bersujud......pada-MU"